A kutyák viselkedés problémáinak sok féle megnyilvánulása lehetséges. A teljesség igénye nélkül ilyen például az agresszió, amely nem csak akkor gond, ha már vér folyik, lehetnek enyhébb megjelenési formái is (ugatás, kitámadás, üldözés), vagy a szeparációs szorongás, amely megint csak sokféle szinten képes megnyilvánulni az enyhe nyüszögéstől a vad üvöltésen keresztül az egész lakás lerombolásáig. De viselkedés probléma az is, ha a kutya nagyon fél valamitől (másik kutya, emberek, járművek, utazás, stb.).

Bármilyen legyen is a viselkedés probléma egy idő után élhetetlen élethelyzeteket eredményez. A felelős gazdik ezen a ponton szoktak segítségért folyamodni.

Fontos, hogy megértsük az általunk nem kívánt viselkedési forma NEM a kutya hibája! Nem ő tehet róla, hogy agresszív lett, sem arról, hogy elviselhetetlennek érzi a gazdi távollétét, vagy arról, hogy ezredszerre is kitámad egy számára félelmet keltő helyzetben.

Mit nevezünk viselkedésproblémának?

Bármit, amit a gazda annak érez, ami megnehezíti vagy ellehetetleníti a kutyával való együttélést. Bármit, ami meggátolja a kutyát abban, hogy normális, kutyához méltó életet éljen.

Kiknek való ez a program?

A rehabilitációs program azokban az estetkben nyújthat segítséget, ahol a viselkedés probléma már előrehaladott állapotban van és a kutya csoportos keretek között nem tréningezhető.

Miben segít Neked a program?

A program elvégzésével megoldási kulcsokat kapsz a kezedbe, amelyek alkalmazásával megfelelő keretek között tarthatod kutyád viselkedését.

Hogyan kezeljük majd a problémákat?

1. lépés: A probléma és a viselkedés hátterének feltérképezése

Mivel az LPM&P módszere nem a kialakult tünetet kezeli, hanem az alapproblémát ezért minden esetben egy állapotfelméréssel kezdünk neki a kialakult helyzet feltérképezésének. Ezt a kutya saját környezetében történő látogatással és egy vielkedés diagnosztikai tesz segítségével végezzük. A környezettanulmány során megfigyeljük a kutya viselkedését, a diagnosztika pedig segítségünkre lehet, hogy megtaláljuk mikor és hogyan alakult ki az adott probléma.

2. lépés: Részletes programterv és árajánlat kidolgozása

A környezettanulmány tapasztalatai és a kérdőív elemzése alapján minden esetben egyedi tréningtervet állítunk össze, melyben meghatározásra kerül a

  • a szükséges tréningalkalmak száma és gyakorisága,
  • az adott szituációhoz megfelelő programok kiválasztása,
  • a tréning díjának megállapítása, illetve
  • a tréning nyomonkövetésének módja.

3. lépés: A tréning díja

Mivel minden esetben egyénileg állítjuk össze a rehabilitációs programot, ennek megfelelően minden jelentkező egyéni, személyre szabott árajánlatot kap. A rehabilitációs tréning díja: 25.000,- Ft / alkalom / kutya. Az egyes alkalmak hossza a kutya álapotától függően eltérő lehet, 30 perctől egészen 2 óra hosszúságú időintervallumban mozoghat.

4. lépés: A tréning nyomomkövetése

A végeredményt tekintve a rehabilitációs folyamat után a tréning egyik legfontosabb része a nyomonkövetés. Ez teszi lehetővé, hogy naprakészek legyünk a kutya és a gazdi folyamatának állapotáról és bármilyen apró reakcióra, változásra, eltérésre, a megfelelő módon és időben tudjunk reagálni és a folyamatot időben tudjuk befolyásolni.

Az oktatás, a gazdi aktív részvételével több helyszínen zajlik:

  • otthon, a kutya saját környezetében (lakás, kert),
  • majd tágabb környezetben (utca, piac, bevásárlóközpont),
  • idegen, ingergazdag környezetben (városi park),
  • vagy erdőben.

FONTOS!

A viselkedés problémák a legtöbb  esetben nem oldódnak meg maguktól, sőt az idő előrehaladtával általában egyre nehezebb együttélni velük, így előbb – utóbb a gazdi és a kutya életminőségének romlásáshoz vezetnek. Könnyebb egy frissen kialakult vagy rövidebb ideje fennálló viselkedés problémát kezelni, mint egy évek óta húzódó, egyre romló folyamatot.

 

Rólam mondták : „Andi már az első telefonos beszélgetésnél más volt, mint az eddigi kutyakiképzők. Ráért, figyelt rám, millió kérdést tett fel és nem ígért fűt-fát, csak annyit, hogy megnézi, mit tehet. Első alkalommal szó szerint órákon át csak kérdéseket tett fel. Igazi tényfeltáró interjú volt Palkóról, a többi kutyáról, ki kivel barátkozik, ki kivel van rosszban, mit szoktak csinálni, mi mit szoktunk csinálni, mit érzünk, mit gondolunk.. Már ez az interjú is nagyon hatásos volt. Sok mindenre rájöttünk a kérdések segítségével, és segített más szemszögből látni Palkó helyzetét.”