„A kutyus elég félénk volt, mikor hozzánk került. Szerettem volna, ha megfelelő módon tudom oldani a szorongását. Ezen kívül, mivel nekem nem volt kutyás tapasztalatom korábban, úgy gondoltam, hasznos lehet, ha megtanulom, hogyan érdemes tanítanom a kutyámat.

Jól éreztem magam, sokat tanultam a kutyámról, illetve a vele való hatékony kommunikációról.

Egyre erősebb lett a kötődés és a bizalom. Mivel a tréning kezdetekor még viszonylag frissen került hozzám (még csak másfél hónapja volt nálam), egyébként is még a kapcsolatépítés alakuló szakaszában voltunk. A tréning megkönnyítette a folyamatot azáltal, hogy megtanultam, hogyan tudok jobban figyelni a jelzéseire, hogyan tudom könnyebben megértetni magam vele.

A legszembetűnőbb változás az, hogy megnőtt az önbizalma. A feladatokra jutifalattal nagyon jól motiválható, szívesen és könnyen tanul.

Egyrészt megnőtt az önbizalma, már nem akarja megadni magát, ha találkozik más kutyákkal, emberekkel. Másrészt mivel mi, gazdik is rájöttünk, hogy mik a kutya erősségei, illetve mik azok a tevékenységek, amelyeket szívesen végez, igyekszünk beépíteni ezeket a mindennapi sétákba, ezáltal sok pozitív megerősítést adni.”

Páli Emese

Budapest, Bikás Park 2019.11.24.